Intervju med Fia Eriksson

Fia Eriksson
Fia Eriksson

Program: Civilekonomprogrammet
Specialisering: Finansiering
Utbildningsstart: H06
Titel: Manager inom Transaction Advisory Services BDO Corporate Finance

Företag

BDO Sverige

Arbetsuppgifter

I min roll som Manager arbetar jag som projektledare för uppdrag inom finansiell due diligence i samband med bolagsförvärv och -avyttringar. Arbetet innebär att jag projektleder hela arbetet där vi analyserar och kartlägger ett bolags historiska och nuvarande finansiella utveckling och ställning, intjäningsförmåga och andra potentiella risker som en potentiell köpare bör vara medveten om. Rent praktiskt innebär det att vi analyserar ett bolags resultat- och balansräkning på djupet – vanliga inslag är att vi beräknar och uppskattar ett bolags nettokassa/-skuld och rörelsekapital, vilket sedan ligger till grund för det pris som en köpare sedan betalar för bolaget.

Arbetet utförs på projektbasis, vilket innebär att arbetet är väldigt varierande. Jag har arbetat med allt från att beräkna kostnadsoptimeringar hos ett europeiskt e-handelsbolag, till att beräkna rörelsekapital och underliggande intjäningsförmåga hos ett antal byggbolag. I min roll träffar jag både industriella och private equity-kunder, och det är väldigt spännande att kunna hjälpa dem att ta fram en bra grund för deras beslut om en investering.

Mina studier på Civilekonomprogrammet med inriktning mot Finansiering (C- och D-nivå) skapade en god grund för det arbete jag har idag, och mycket av det jag lärde mig under studietiden har jag användning för i mitt dagliga arbete. Jag är också väldigt tacksam över allt jag lärde mig under tiden jag engagerade mig i HHUS (som Redaktör i Ekbladet och Ordförande för HHUS), framför allt vad gäller projektledning och att arbeta i team.

Vilken/a inriktning/ar du läste på C-nivå:

Jag läste både finansiering och redovisning på C-nivå (15 hp vardera)

Varför du valde den/dessa inriktning/ar:

Jag kände redan under min första termin på Civilekonomprogrammet att finansiering kändes spännande, och läste bl.a. några extra kurser i finansiella instrument som gav mersmak. När det var dags att välja inriktning på C-nivå så läste jag både redovisning C och finansiering (15 hp vardera). Det kändes bra att komplettera finansiering med lite redovisning eftersom det ger en bra grund och förståelse för ett bolags räkenskaper, särskilt eftersom jag hade siktat in mig på att arbeta med M&A och bolagstransaktioner, där förståelsen för redovisningstekniska begrepp är en viktig byggsten.

Vilken/a inriktning/ar du eventuellt läste på D-nivå:

Finansiering.

Varför du valde den/dessa inriktning/ar:

På D-nivå kände jag att jag ville rikta in mig ordentligt mot mitt huvudämne finansiering, eftersom det var där mitt intresse fanns. Jag hade också strategiskt fördjupat mig inom områden som kändes relevanta och intressanta för mig i mitt framtida yrke. Bl.a. valde jag inom ramen för min uppsats att studera svenska hedgefonders avkastning under perioder som kännetecknades av upp- respektive nedgångar på börsen. Finansieringsinriktningen gav mig en väldigt bra grund inför det yrke jag har idag, eftersom man under fördjupningen läser om olika delar av financial management och får en mycket god förståelse för allt från bolagsvärdering till finansiella instrument och riskhantering.

Har du några råd till nuvarande studenter angående kursval eller karriärval:

Fundera över vad du tycker känns mest intressant, och gör sedan grundlig research kring vilka yrken och branscher som du skulle kunna söka dig till. Om du skapar en plan inför din framtid så blir det automatisk lättare att göra bra val längs vägen när det gäller t.ex. inriktning eller enstaka kurser. Men eftersom civilekonomprogrammet också är brett i sin karaktär, så ska man heller inte drabbas av panik över att ha gjort "fel" val. En inriktning på C-nivå är inte avgörande för ditt framtida yrke, utan ska snarare ses som ett litet extra ess i rockärmen. Tänk om du i framtiden arbetar som marknadschef och dessutom sitter på goda kunskaper inom redovisning - det gör dig unik.

Ett annat tips som jag fick i början av mina studier, som verkligen har hjälpt mig till den position jag har idag, är att se till att utnyttja möjligheterna till engagemang inom kåren och HHUS under din tid som student - det ger verkligen ovärderlig erfarenhet. Se också sommaruppehållen som en bra chans att söka nya, spännande sommarjobb som kan spetsa till ditt CV. Jag sommarjobbade bl.a. på Regeringskansliet, GE Capital och som Sommarentreprenör för Uminova.

Fia Eriksson
Fia Eriksson