Intervju med Sheila Golrang

Sheila Golrang
Sheila Golrang

Program: Civilekonomprogrammet
Specialisering: Nationalekonomi
Utbildningsstart: 2006
Titel: World Wide Process Analyst

Vilket företag du jobbar på: 

Hewlett Packard, San Diego, California

Litegrann om dina dagliga arbetsuppgifter: 

Analyserar interna processer inom HPs serviceavdelning för globala kunder
Kontrollerar verksamhetsresultat, gör marknadsundersökningar och konkurrentanalyser 
Koordinerar arbetet i multinationella arbetslag från olika avdelningar för att säkerställa att lokala produkter även uppfyller de globala ambitionerna.  
Utvecklar och implementerar kostnadseffektiviserings-projekt
Utvecklar, följer upp och presenterar månadsrapporter för ledningsgruppen

Lite om din karriär och vilka jobb du haft före ditt nuvarande jobb och vad varje steg betytt för din karriär: 

Meltwater, Sales Consultant, Sales, Stockholm, Sverige

Försäljning av affärslösningar för att öka kunders effektivitet. Lärdomar från den här tjänsten: förhandlingsteknik & framförhållning.

Hewlett Packard, Retail Operations Specialist, Sales Operations, Barcelona, Spanien

Ett arbete som var mycket belönande då jag fick arbeta med människor som hade väldigt olika kulturella bakgrunder. HPs Europeiska huvudkontor ligger i Barcelona och arbetskollegorna var från en mängd olika länder. Jobbet fokuserade på verksamhetens globala interna processer och hur de var strukturerade. Detta inkluderade te.x. från marknadsföring, försäljning, logistik, leverans till betalning. Under min tid i Barcelona arbetade jag med människor med väldigt varierande kulturella bakgrunder vilket var en utmaning. Jag lärde mig vikten av flexibilitet, kompromissvilja och samarbete. Det har visat sig komma mycket väl till pass i min nuvarande position som är global. Jag jobbar dagligen med kollegor och kunder från hela världen och kan förstå och anpassa mig efter olika tankesätt och infallsvinklar.

Hewlett Packard, Worldwide Process Analyst, Service Delivery, San Diego, California

Ett arbete som lärt mig att ta kritiska beslut med kort tidsfrist trots att tillgänglig information ofta var bristfällig. Detta innebär att planera, sätta mål, prioritera och försäkra givande resultat. Det kräver god kommunikation med kollegor och andra intressenter både lokalt och i andra länder. Här har jag lärt mig analysera och hitta kreativa lösningar. Jag försöker alltid följa utvecklingen av ny teknik för att kunna effektivisera ännu mer. Den viktigaste lärdomen för min karriär har varit att ta initiativ. När jag har haft en ide för förbättring har jag har jag fått modet och viljan att presentera och driva igenom den. Detta har varit mycket uppskattad av både HP och våra kunder. 

Vilken inriktning läste du på C-nivå och D-nivå: 

Nationalekonomi

Varför du valde den inriktningen:

Jag valde nationalekonomi för att jag har ett stort intresse för makroekonomi. Jag har alltid varit inspirerad av nationella finanser och hur dessa utvecklats som t.ex. det Margaret Thatcher drev igenom i Storbritannien eller vad som hände Argentina under deras finanskris i slutet på 90-talet. När jag väl började på universitetet var det många som flaggade för att det var tufft och att det enbart var mattesnillen som klarade kurserna men så var det inte.  

Jag är verkligen inte ett mattesnille (fråga bara Kenneth Backlund) men som tur var hade jag en fantastik lärare i mikroekonomi, Sofia Lundberg. Hon förklarade mikroekonomiska teorier på ett sätt så att man förstod och gjorde det roligt! Det ledde till att jag valde att nationalekonomi som inriktning. 

Jag fick dock verkligen kämpa mig igenom nationalekonomin, den var inte lätt men den var otroligt belönande och lärorik! Utöver Sofia fanns flera fenomenala lärare såsom Lars Persson, Kenneth Backlund, Kenny Bränberg m.fl. Jag lärde mig otroligt mycket från alla på nationalekonomiska fakulteten och hade inte klarat utbildningen utan dem. Mycket av det jag lärde mig har jag haft användning av senare i livet, både professionellt och privat.  

Har du några råd till nuvarande studenter angående kursval eller karriärval:

Gå utanför din comfort zone! Var inte rädd, du blir förvånad hur mycket du klarar av när du väl försöker. Vill du lära dig ett nytt språk? Börja ta extrakurser eller åk utomlands. Vill du skaffa dig arbetserfarenhet? Jobba vid sidan av studierna eller praktisera. Vill du skaffa dig fler kontakter och större nätverk? Börja gå på nätverksevent eller aktivera dig i HHUS.  Dessa erfarenheter kommer att hjälpa dig på arbetsmarknaden och bättre förstå vad som efterfrågas. Samtidigt kommer du att märka vad du själv tycker är kul och var du vill utveckla dina kunskaper. Skjut inte på att fundera på och planera din framtid!  

Sheila Golrang
Sheila Golrang