Intervju med Cihan Kizil

Cihan Kizil
Cihan Kizil

Program: Civilekonomprogrammet
Specialisering: Nationalekonomi
Utbildningsstart: 2005
Titel: Företagsrådgivare

Företag:

Idag jobbar jag som företagsrådgivare på företagsbanken på Dalarnas Försäkringsbolag, som är ett av 23 fristående länsbolag som ingår i Länsförsäkringsgruppen.

Litegrann om mina arbetsuppgifter och mitt ansvar:

I mina uppgifter ingår bland annat kreditprövningar, placeringar, bankbyten. Jag jobbar främst mot företag, men hjälper även ägarna till företagen med deras privatekonomi.
Mina kunder uppskattar att jag kan sätta mig in i hela deras ekonomi, eftersom jag då kan hjälpa dem bättre. Jag har en befintlig kundstock, som jag vårdar aktivt, men är även ute och prospekterar väldigt mycket. Det är just prospektering som är den största drivkraften, och det som ger de härligaste kickarna!

Lite om min karriär:

Efter mina fem år på Umeå Universitet, där jag mäktade med en masterexamen i nationalekonomi och en kandidatexamen i företagsekonomi, flyttade jag tillbaka till min uppväxtstad Borlänge. Där fick jag inom en månad en praktikplats på Swedbank.
Efter två månader fick jag sedan en visstidsanställning på Swedbank i Täby, som i sin tur ledde till en anställning på SEB i Vällingby. Där tog jag både bokade möten, och spontana kunder, och hjälpte dem främst med sparande och bankbyten. På SEB lärde jag mig otroligt mycket om kundrelationer och bankrådgivarens ansvar mot kunderna.
Efter ca 1 år i Stockholm fick jag tjänsten som kundtjänstmedarbetare på Dalarnas Försäkringsbolag i Borlänge. Jag fick kunskap om försäkringar, något som var nytt för mig, och satt väldigt ofta i bokade försäkrings- och bankmöten. Rollen som kundtjänstmedarbetare krävde både bank- och försäkringskompetens, och jag har denna roll att tacka för väldigt mycket. Jag lärde mig hur kärnverksamheten fungerar på Länsförsäkringar, och hur alla delar och produkter hänger ihop. Samtidigt fick jag snabbt en egen kundstock, tack vare vår popularitet i Dalarna.
Våren 2015 tog jag nästa steg i karriären, då jag befordrades till företagsrådgivare på huvudkontoret i Falun. Jag bearbetar marknaderna i Falun, Hedemora och Avesta och fullständigt älskar mitt jobb. Vi växer snabbt, och är populära. Denna roll kan jag se mig i en lång tid framöver.


Vad jag läst på C-nivå och varför jag valde den inriktingen:

Jag läste både nationalekonomi och företagsekonomi på C-nivå, där huvudfokus var nationalekonomi. Jag tvekade länge vilken inriktning jag skulle välja, och vad jag ville jobba inom efter studierna. Därför valde jag båda! Det var inte så krävande som jag hade förväntat mig, bara man lägger ner tillräckligt med tid och prioriterar rätt saker. Men visst blev det en hel del sena kvällar i Lindellhallen.

Vad jag läst på D-nivån och varför jag valde den inriktningen:

D-nivå gick jag mot nationalekonomi, eftersom intresset för det området växte sig starkare än företagsekonomi. Det som sker runt om i världen, med konjunkturer, kriser, inflationsnivåer och egentligen allt i världsekonomin faller under nationalekonomi. Det var just denna insikt och faschination som fick mig att fastna för ämnet.

Råd till nuvarande studenter:

Om jag ska ge några konkreta råd till nuvarande studenter får det bli följande:

- Ta reda på vad som krävs för att ni efter studierna ska kunna gå mot era mål i livet. Behövs det någon särskild kurs för att jobba med exempelvis upphandlingar? Vilka krav har arbetsgivarna inom det område som ni vill jobba med? Ta reda på fakta, ge svar på era frågor och planera!

- Skapa kontaktnätverk, exkludera ingen i er kurs eller fakultet. De kontakter ni skapar idag på universitetet kan mycket väl bli era viktigaste inkörsportar till nya karriärer och attraktiva arbetsgivare. Det sämsta ni kan göra är att vara intoleranta och exkludera vissa.

Gå också ut på arbetsmarknaden och skapa kontakter. Många gånger räcker det med att träffa en företagare eller chef och presentera er. Flera år senare kanske ni träffar på den personen, vilket kan leda till ett karriärslyft.

- Om ni inte vet vilken kurs ni ska välja, tveka inte att be om hjälp. Universitetet har lång erfarenhet och sitter på otroligt mycket kunskap. Vänd er till kursledarna, fråga studievägledaren eller kontakta tidigare studenter!

Cihan Kizil
Cihan Kizil