Intervju med Frida Ramstedt

Frida Ramstedt
Frida Ramstedt

Program: Civilekonomprogrammet
Specialisering: Marknadsföring
Utbildningsstart: H03
Titel: VD / Grundare - Årets inredningsbloggare 2016

Arbetsplats: 

Trendenser AB, Göteborg

Varför blev det Civilekonomprogrammet för dig?

Jag ville gärna jobba med reklam men mina föräldrar tyckte att jag skulle ha en ” riktig” utbildning först, så Berghs eller IHM var aldrig ett alternativ även om jag själv hade kunnat tänka mig det. Idag är jag oerhört tacksam för att de stod på sig. Utan min tid på Umeå universitet hade jag aldrig varit den jag är idag och jag hade definitivt inte haft det kontaktnät och de nära vänner som följt med mig sedan dess.   

Vad gjorde du vid sidan av studierna?

Jag var väldigt aktiv. Man hade ju faktiskt mycket eget ansvar för hur man använde sin tid. Dels var jag med i olika studentföreningar, dels i olika organisationer runtom campus. Bland annat arbetade jag heltid som arvoderad vice ordförande på Umeå studentkår mellan 2002-2003 och satt med i både Umeå studentkårs styrelse och Fria Studenters styrelse under studietiden. Därtill var jag var skribent på Ekbladet, aktiv i Utrikespolitiska föreningen, jobbade som Sommarentreprenör på ENS under två år och var studentambassadör på Uminova Innovation och Venture Cup. De här sidoaktiviteterna lärde mig massor och gav mig kontakter som jag har glädje av än idag. Flera av dem pluggade på andra program och sitter på fantastiska anställningar idag, så om det inte vore för sidoaktiviteterna hade mitt nätverk varit begränsat till enbart ekonomer.

Hur har din karriär sett ut sedan du tog examen?

Mitt första jobb var som marknadskoordinator på inredningsföretag Cult Design i Göteborg. Jag hade väldigt bra kontakt med ägarna men kände mig begränsad i min roll eftersom det bara var jag som jobbade med marknadsföring på det företag. Jag ville se och lära av andra som hade erfarenhet så ganska snart bestämde jag mig för att söka mig vidare, till reklambranschen och jobbade först som operativ projektledare på Valentin&Byhr som mellan 2007-2009 och sedan fick jag jobb som produktionsledare på Forsman& Bodenfors där jag arbetade tills jag sade upp mig sommaren 2011 för att arbeta heltid med min blogg. Det kan låta kort men alla som varit med i reklamsvängen vet hur mycket man hinner på en månad. Man jobbar ju i ett galet tempo, och det nästan dygnet runt, så det känns som jag varit anställt en halv livstid.

Vad består dina arbetsuppgifter utav?

Idag sköter jag allt ifrån framtagning till genomförande av olika kampanjer och reklamfotograferingar tillsammans med mina kunder och min medarbetare Sofie. Vi gör stylingar, inredningsuppdrag, reklamfilmer och stillbilder till bloggen i ett väldigt varierat tempo så den ena dagen är aldrig riktigt den andra lik. Dessutom ansvarar jag för allt innehåll på bloggen och skriver dagligen nya artiklar som läggs upp på Trendenser. Jag reser också mycket och föreläser, deltar på branschmässor och är med på olika pressvisningar runtom i Skandinavien och Europa. 

Vad är roligast med ditt jobb?

Friheten och flexibiliteten, och alla kreativa, duktiga människor man får träffa. Det låter som en klyscha men för en nyfiken person som mig är det jättespännande att bli insläppt i olika bolag och sammanhang och lära sig av andra duktiga företagare och kreatörer.

Vad har du haft mest nytta av från studietiden?

Det ekonomiska tänkandet. Förutom de rent teoretiska verktygen inom både företagsekonomi och marknadsföring fick jag också en bra grundförståelse för företagandet och det rent affärsmässiga tänkandet. Det är också något jag märker skiljer mig från andra branschkollegor som inte har den basen att stå på. Dessutom fick jag träna mig på att prata inför stora grupper. Jag hatade att redovisa och blev alltid generad när jag ställdes inför en större grupp men när man har stått upp i en fullsatt Hörsal A om och om igen i 4-5 år klarar man det mesta. Idag är det en del av mitt jobb.

Vad skulle du rekommendera studenter att tänka på inför arbetslivet?

Ta för dig. Vänta inte på att bli serverad, och fall inte in i slöheten de veckor du har få schemalagda undervisningstimmar. Det egna ansvaret och friheten som kom med den tyckte jag var den stora skillnaden mot att plugga på gymnasiet och det tog en stund för mig att förstå spelreglerna på universitetet eftersom jag inte kom från en familj med akademisk tradition.

Missa heller inte att läsa in dig och ta reda vilka möjligheter som finns till utbytesstudier, studentorganisationer och föreningsarbete heller. För mig var kvällsaktiviteterna liksom min utbytestermin i Kanada och min sommarkurs i Kina helt livsavgörande erfarenheter som jag aldrig hade velat vara utan - men de fick jag leta reda på själv, det var ingen som kom och gav mig idén eller nålade upp dem på en anslagstavla direkt. Så ut och sök och våga mer än du tror, du kommer växa som människa!

Frida Ramstedt
Frida Ramstedt